למידע נוסף
צרו קשר!
טום קולינס נחשב לקוקטייל הראשון והמקורי תחת השם "קולינס" והוא נחשב לאבי משפחת הקולינס. הוא הופיע לראשונה במאה ה-19 ונודע במיוחד בזכות המתכון הפשוט אך האלגנטי שלו: ג’ין, מיץ לימון טרי, סירופ סוכר ומים מוגזים. הקוקטייל מוגש בכוס קולינס, עליה נרחיב בהמשך בחלק המוקדש כולו לכוס. השם "קולינס" הפך לשם משפחה שלם של קוקטיילים המבוססים על התבנית הקלאסית (ראו בהמשך תחת טום והמשפחה"), כשהרכיב המשתנה במשפחה הוא סוג האלכוהול.
קשה למצוא עוד קוקטייל שמשלב פשטות, רעננות והיסטוריה עשירה כמו טום קולינס. הוא קלאסי, נעים, ונושא איתו סיפור שמתגלגל כבר יותר ממאה וחמישים שנה. זה הוא קוקטייל שזכה לאינספור גרסאות, מיתוסים, ושמות של קרובי משפחה. אין ספק שמשפחת קולינס מאוחדת סביב מהות אחת: שילוב מושלם של חמיצות, מתיקות ורעננות. וכמו שאתם בטח יודעים, כדי להבין טוב יותר דמות מרכזית, לפעמים די במבט חטוף על המשפחה שמסביב. אז לפני שנכיר את האב, טום,לעומק, בואו נכיר את המשפחה שסביבו.
שורשיה של משפחת קולינס מגיעים לאנגליה של המאה ה-19, שם נהגו להכין משקאות חמצמצים עם ג'ין. טום קולינס היה הקוקטייל הראשון שזכה לפופולריות. עם הזמן, נוספו גרסאות רבות לפי סוג האלכוהול או התאמות בטעם, כשכולן שמרו על המבנה הבסיסי של המשקה.
משפחת קולינס שומרת על בסיס קלאסי מנצח שכולל:
למשפחת קולינס כמה מאפיינים המבדלים אותם ממשפחות אחרות ואלו הבולטים שבהם:
אחד מקרובי המשפחה הבולטים ביותר של טום הוא ג'ון קולינס הידוע גם בכינויו ג'ין קולינס. אמנם שניהם מבוססי ג'ין, אך טום מבוסס "Old Tom Gin" וג'ון מבוסס "London Dry Gin". הגרסאות המתקבלות הן דומות ושונות כשטום מעט מתוק יותר ורך וג'ון מעט יבש יותר וחד.
כפי שהיטיב לתאר זאת דוד אמברי בספרו מ־1948 "The Fine Art of Mixing Drinks": "טום וג'ון הם רק האחים הראשיים במשפחה. לאורך השנים הצטרפו אליהם קרובי משפחה רבים" ואלו רק חלק מהם:
כמו בחיים, כל קרוב משפחה מביא עימו את הגוון הייחודי שלו. כפי שניתן לראות, חלק מהשמות מעידים על עצמם וחלק משאירים מקום להפתיע את מי שנשאר סקרן. סדנת קוקטיילים הינה מקום נפלא להתחיל להתנסות ולחקור את טום והמשפחה הטעימה, המאוזנת והמרעננת שלו.
ישנן משפחות קוקטיילים שונות ומגוונות, חלקן פופולריות יותר וחלקן פחות. אין ספק שמשפחת קולינס היא אחת המשפחות הבולטות על הבר מזה שנים ארוכות. יש למשפה זו קסם רב שאם היינו צריכים לתמצת בכמה נקודות בולטות, אלו היו נקודות סוד הקסם:
לכל משפחה יש את מי שמכיל אותה, גם למשפחת קולינס. אם סדנת קוקטיילים או בר קוקטיילים לאירועים מיוחדים מגישים קוקטיילים ממשפחת קולינס בכוסות ייעודיות, כלומר כוסות קולינס, בטח יש לזה סיבה טובה. כך או כך, הכוסות המשפחתיות האלו, כמו בחיים עצמם, עוברות מדור לדור ונראה שהיום הן כבר בלתי ניתנות להפרדה. כך, הפכו כוסות קולינס לחלק מהחוויה השלמה. אין ספק שכתבה על טום קולינס והמשפחה לא תהיה שלמה בלי כמה מילים על כוס קולינס.
כוס קולינס היא כוס גבוהה, גלילית וצרה. הנפח שלה לרוב נע בין 300 ל-400 מ"ל. כוס קולינס מאוד מזכירה במראה את כוס ההיי-בול המוכרת על הבר, אך לרוב מעט גבוהה וצרה יותר.
וכדי שלא תתבלבלו:
היי-בול | כוס קולינס | |
מראה | קצת נמוכה ורחבה יותר | גבוהה וצרה יותר |
נפח | 270–350 מ"ל | מעט גדול יותר: 300–400 מ"ל |
שימוש | מגוון קוקטיילים | קוקטיילי קולינס |
נקודה למחשבה: לא סתם ברים מקצועיים מעדיפים להגיש קוקטיילי קולינס בכוס קולינס. יש בכך כדי לשמור על נאמנות לקלאסיקה ולחוויה השלמה של הקוקטייל. וטיפ מאיתנו: כשאתם מגישים קולינס, השקיעו גם בציוד ההגשה. אפילו כוס קולינס פשוטה, עושה הבדל עצום.
לא הרבה משפחות קוקטיילים זוכות לכוס ייעודית. הסיבות לשימוש בכוס קולינס להגשת קוקטיילי קולינס הן שונות ומגוון ואלו רק חלק מהן:
לפני שנצלול להיסטוריה ולדקויות של הקוקטייל, חשוב לנו לספק לכם טעם של עוד וזו הזדמנות מצוינת לעצור להתרענן עם מתכון קלאסי של טום קולינס. אם סדנת קוקטיילים תספק לכם מידע חוויתי לגבי קוקטיילים רבים, או בר קוקטיילים לאירועים יגיש לכם את הטעים הזה מבלי שתדעו בדיוק מה הוא, כדאי שתגיעו עם קצת רקע מהבית. כי מה רע לטעום קצת לפני?
מה צריך?
60 מ"ל ג'ין מסוג Hayman's Old Tom Gin
25 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי
15 מ"ל סירופ סוכר עשיר (ביחס של 1מים ל-2 סוכר)
50 מ"ל סודה מסוג Thomas Henry
איך עושים את זה?
הכניסו כוס קולינס למקפיא לצינון
הכינו קישוט העשוי מחיתוך שלל תפוז ודובדבן מרשינו משופדים
ערבבו את הג'ין, מיץ הלימון וסירופ הסוכר
סננו לכוס מלאה בקרח
הוסיפו סודה למילוי הכוס וערבבו מיד
למרות הפשטות היחסית של הרכיבים, טום קולינס מספק חווית טעם רב־שכבתית:
הג'ין של טום, ג'ין אולד טום הוא מתקתק יותר מאחיו, לונדון דריי ג'ין, ובכל זאת לא מתוק כמו ליקר. הוא מעניק עומק נעים שמחמיא מאוד ללימון ולסוכר, מבלי להשתלט עליהם. שימוש בג'ין זה מספק טום קולינס רך יותר, ולעיתים אף רמז לקרמל או ליקריץ. מי שמעדיף משהו חד ויבש יותר, יכול להכין טום קולינס עם ג'ין יבש, אבל יתכן וכדאי לשקול להפחית את כמות הסוכר, כדי לשמר את איזון הטעמים.
בספרו משנת 1948 "
", דיוויד א. אמברי מציין: "הקולינס המקוריים תמיד נעשו עם ג'ין אבל, באופן מוזר, אף פעם לא עם לונדון דריי ג'ין, אותו משקה אלכוהולי שכמעט תמיד נעשה בו שימוש". בהכנת קולינס כיום, בטום קולינס משתמשים בג'ין אולד טום ובג'ון קולינס עם ג'ין הולנד הוא ממשיך ומסביר אודות הבלבול בין טום לג'ון קולינס:
אימוץ הלונדון דריי ג'ין כבסיס לקולינס הוליד שתי אסכולות: לפי האחת גם כשהקוקטייל הוכן על בסיס לונדון דריי ג'ין נקרא טום קולינס ולפי השנייה, השם טום קולינס הוא עבור קולינס על בסיס באולד טום ג'ין… זה מסביר את הבלבול שקיים בספרי מתכוני קוקטיילים של ימינו. בחלקם, מתכון הטום קורא לג'ין אולד טום ומתכון ג'ון לג'ין יבש; באחרים, מתכון הטום קורא לג'ין יבש ומתכון ג'ון לג'ין הולנד. למעשה, כמובן, ג'ין אולד טום הוא בסך הכל ג'ין לונדוני ממותק. כתוצאה מכך, ניתן להכין את טום קולינס שלנו עם ג'ין יבש של אולד טום או לונדון, אך אם משתמשים בג'ין יבש של אולד טום, ייתכן שיהיה צורך להפחית את כמות הסוכר בכחצי."
האגדות והסיפורים האמיתיים מאחורי שמות של קוקטיילים מרתקים אותנו בכל פעם מחדש. כמובן שעם משפחה עשירה ומגוון גרסאות ופרשנויות, מובן כי סיפור השם יהיה מעניין לא פחות.
יצירת הקולינס מיוחסת לג'ון קולינס, שעבד בבר המשקאות של מלון לימר בלונדון. הבר היה פופולרי בקרב ספורטאים במהלך המאה ה-19 ומפורסם בגלל הג'ין פונץ' שלו כבר בשנת 1814. כך על פי זיכרונותיו משנות ה-60 של המאה ה-19 של קפטן גרונאו. גרונאו היה חלוץ תעופה גרמני, שנודע בעיקר בזכות טיסותיו למרחקים ארוכים. אם למישהו יצא לבקר בברים רבים ברחבי העולם בשנים אלו, הוא ללא ספק אחד מהם!
סיפור חלופי מייחס את יצירת המשקה למר קולינס, שהחל לעבוד בפונדק ניו יורקי בשם ווייטהאוס בשנת 1873 וייצר משקאות ג'ין. סיפור אחר מזהה טום קולינס אחר, שעבד כברמן בניו ג'רזי ובניו יורק סיטי. ישנן גם גרסאות המייחסות את יצירתו לסן פרנסיסקו ולאוסטרליה, ולא בלתי אפשרי שהמשקה התפתח בשני מקומות או יותר באופן עצמאי.
אחרים אומרים ש"טום קולינס" מקורו בניו יורק ולקח את שמו מהמתיחה הגדולה של טום קולינס, שכבשה את העיר בסערה בשנת 1874. המתיחה היתה לספר לחבר שמישהו בש
ם טום קולינס מדבר עליו רעות ושאפשר למצוא אותו עכשיו באיזה בר סמוך.
למרות שיש מעט ראיות מוצקות, נראה שהקולינס היה עיבוד של הג'ין פונץ' הפופולרי, וג'ון קולינס יכול היה בהחלט ליצור אותו בלימרס. הקולינס המקורי היה כנראה מבוסס על ג'ינבר, אחר כך ג'ין טום ישן ולבסוף לונדון דריי ג'ין, כאשר האופנה שינתה את סגנון הג'ין הזמין בלונדון ובניו יורק.
כמה גרסאות היסטוריות שמספקות הבנה רחבה יותר על הקוקטייל כפי שאנחנו מכירים אותו היום:
במדריך הברמנים שלו משנת 1882, הארי ג'ונסון כולל מתכונים לג'ון קולינס המבוסס על ג'ין הולנד וטום קולינס עם ג'ין טום ישן בגרסאות אלו:
1 כף סוכר
כמה טיפות מיץ לימון טרי
כוס יין אחת מלאה בג'ין הולנד
4 או 5 גושי קרח קטנים
בקבוק סודה
ככה זה קורה: פותחים בקבוק סודה, שופכים אותו לתוך המרכיבים, מערבבים היטב, מסירים את הקרח ומגישים. יש לערבב בעדינות כדי לא לתת לקצף של בועות הסודה להתפשט בכוס.
3/4 כפית סוכר
כמה טיפות מיץ לימון טרי
3 או 4 חתיכות קרח שבור
כוס יין אחת של ג'ין אולד טום
בקבוק אחד של סודה
ככה זה קורה: מערבבים היטב עם כף, מוציאים את הקרח ומגישים. יש לערבב בעדינות כדי לא לתת לקצף של בועות הסודה להתפשט בכוס.
הספר "Fancy Drinks and How to Mix Them" של תומס סטיוארט משנת 1904 כולל ג'ין טום קולינס עם ג'ין אולד טום וג'ון קולינס עם "ג'ין" שככל הנראה לונדון דריי ג'ין:
3/4 כפית סוכר
כמה טיפות מיץ ליים
3 או 4 חתיכות קרח שבור
כוס יין אחת של ג'ין אולד טום
בקבוק סודה
מערבבים היטב בעזרת כף, מסננים ומגישים. יש לשים לב שהקצף של הסודה לא יתפשט על הכוס; יש לשתות את המשקה מיד לאחר הערבוב.
כף סוכר אחת
כמה טיפות מיץ לימון טרי
ג'ין בכוס יין
5 או 6 חתיכות קרח קטנות
בקבוק סודה
מערבבים היטב, מוציאים את הקרח ומגישים
איך קוקטייל מהמאה ה-19 ממשיך לכבוש כובש את סצנת הברים של היום?
במילה אחת: בפשטות. קוקטייל טום קולינס אולי נולד במאה ה-19, אבל דווקא בשנים האחרונות ניתן לראות איך הוא חוזר ובגדול. ברים מודרניים וסדנאות קוקטיילים אוהבים להגיש אותו בזכות הפשטות האלגנטית והיכולת לשלב בין מרכיבים בסיסיים לטעם רענן שמתאים כמעט לכל אחד. בסדנאות, הוא גם דרך מצוינת ללמד טכניקות בסיסיות של איזון בין מתיקות לחמיצות, שילוב ג'ין קלאסי, ועבודה עם סודה. הזכרנו כל-כך הרבה מתכונים וגרסאות ואי אפשר בלי הגרסה העדכנית ביותר לטום קולינס:
מה צריך?
60 מ"ל ג'ין
30 מ"ל מיץ לימון
25 מ"ל מי סוכר
סודה
איך זה קורה? מוזגים את כל רכיבי הקוקטייל לכוס קולינס מלאה בקרח, מערבבים קלות עם כפית בר ומקשטים עם פלח לימון ודובדבן.
אם קראתם עד כאן, אנחנו בטוחים שהשארנו אתכם עם הטעם הנכון. הטעם הזה שמעורר סקרנות להתנסות בטום ושאר חברי המשפחה כדי להבחין בדקויות השונות שתיארנו בכתבה. אם בא לכם להבין וליהנות לעומק ממשקאות שתמצאו במקומות כמו בר קוקטיילים לאירועים וברים אחרים, או שהייתם רוצים לדייק גרסה משלכם ולהבין בדיוק איך עושים את זה בפועל, אנחנו בטוחים שעכשיו יש לכם מאיפה להתחיל.
רוצים להכין טום קולינס (או קרוב משפחה אחר) כמו מקצוענים? במסגרת סדנת קוקטיילים תלמדו לא רק איך להכין את הקוקטיילים הקלאסיים אלא גם איך לשחק עם מרכיבים, לשדרג טכניקה, ולדייק את הקוקטייל לפי הטעם שלכם וסגנון ההגשה שלכם
המרגריטה היא מהקוקטיילים המוכרים ביותר בעולם, ומכיוון שכך הרבה אנשים טוענים כי הם אלה שהמציאו אותו ולא מעט נשים טוענות…
אוהבים קוקטיילים טרופיים ? סדנת קוקטיילים "קוקטיילי טיקי" היא בול בשבילכם! סדנה המשלבת סיפורים ייחודיים, מרכיבים יוצאי דופן ואווירה שאין…
סייד קאר הוא קוקטייל קלאסי מיוחד המורכב מקוניאק, ליקר תפוזים ומיץ לימון. כמו יתר הקוקטיילים הקלאסיים גם לסייד קאר היסטוריה…