קוקטייל ארט – סדנת קוקטיילים | בר קוקטיילים לאירועים | מארזי קוקטיילים

למידע נוסף

צרו קשר!

חייגו אלינו כתבו לנו

קוקטייל טום קולינס, מהקוקטיילים שאתם חייבים להכיר

קוקטייל טום קולינס, מהקוקטיילים שאתם חייבים להכיר

קוקטייל טום קולינס הוא לא רק קוקטייל שאתם חייבים להכיר, אלא אחד כזה שנחשב לאב המשפחה כולה. קלאסיקה מוגזת בזכות ג’ין, לימון ובועות שמייצרים יחד את אחד הקוקטיילים הראשונים והאהובים בהיסטוריה

קוקטייל טום קולינס
להכיר את הקוקטייל כמו מקצוענים!

 

 

טום קולינס נחשב לקוקטייל הראשון והמקורי תחת השם "קולינס" והוא נחשב לאבי משפחת הקולינס. הוא הופיע לראשונה במאה ה-19 ונודע במיוחד בזכות המתכון הפשוט אך האלגנטי שלו: ג’ין, מיץ לימון טרי, סירופ סוכר ומים מוגזים. הקוקטייל מוגש בכוס קולינס, עליה נרחיב בהמשך בחלק המוקדש כולו לכוס. השם "קולינס" הפך לשם משפחה שלם של קוקטיילים המבוססים על התבנית הקלאסית (ראו בהמשך תחת טום והמשפחה"), כשהרכיב המשתנה במשפחה הוא סוג האלכוהול.

 

קוקטייל טום קולינס – בין מיתולוגיה של טעם למורשת של ערבוב

קשה למצוא עוד קוקטייל שמשלב פשטות, רעננות והיסטוריה עשירה כמו טום קולינס. הוא קלאסי, נעים, ונושא איתו סיפור שמתגלגל כבר יותר ממאה וחמישים שנה. זה הוא קוקטייל שזכה לאינספור גרסאות, מיתוסים, ושמות של קרובי משפחה. אין ספק שמשפחת קולינס מאוחדת סביב מהות אחת: שילוב מושלם של חמיצות, מתיקות ורעננות. וכמו שאתם בטח יודעים, כדי להבין טוב יותר דמות מרכזית, לפעמים די במבט חטוף על המשפחה שמסביב. אז לפני שנכיר את האב, טום,לעומק, בואו נכיר את המשפחה שסביבו.

 

טום והקרובים: היסטוריה משפחתית

שורשיה של משפחת קולינס מגיעים לאנגליה של המאה ה-19, שם נהגו להכין משקאות חמצמצים עם ג'ין. טום קולינס היה הקוקטייל הראשון שזכה לפופולריות. עם הזמן, נוספו גרסאות רבות לפי סוג האלכוהול או התאמות בטעם, כשכולן שמרו על המבנה הבסיסי של המשקה. 

מבנה בסיסי של המשפחה

משפחת קולינס שומרת על בסיס קלאסי מנצח שכולל:

  • אלכוהול בסיסי  (ג’ין, וודקה, רום, טקילה, וויסקי וכו')
  •  מיץ לימון טרי
  • סירופ סוכר
  •  סודה 
  • הגשה בכוס קולינס עם קרח
קרח לקוקטייל טום קולינס
להשקיע במרכיבים הנכונים!

4 מאפיינים משפחתיים בולטים

למשפחת קולינס כמה מאפיינים המבדלים אותם ממשפחות אחרות ואלו הבולטים שבהם:

  1. מבנה:  המבנה הבסיסי של קוקטיילי המשפחה נשמר, כששינוי בסוג האלכוהול או הוספת טעמים מיוחדים מאפשרים הגשת משקאות יצירתיים.
  2. מרקם: הסודה והלימון מספקים מרקם ייחודי ומרענן לקוקטיילי המשפחה.
  3. איזון: המשפחה שומרת על איזון נעים של חמיצות ומתיקות בזכות מיץ הלימון וסירופ הסוכר.
  4. הגשה: קוקטיילי קולינס מוגשים בכוסות קולינס, הייחודיות למשפחה ומשמרות ייחודיות זו. כוס קולינס היא כוס גבוהה ומגישים את הקוקטייל בכוס כשהיא מלאה בקרח.

קרובי משפחה

אחד מקרובי המשפחה הבולטים ביותר של טום הוא ג'ון קולינס הידוע גם בכינויו ג'ין קולינס. אמנם שניהם מבוססי ג'ין, אך טום מבוסס "Old Tom Gin" וג'ון מבוסס "London Dry Gin". הגרסאות המתקבלות הן דומות ושונות כשטום מעט מתוק יותר ורך וג'ון מעט יבש יותר וחד.

כפי שהיטיב לתאר זאת דוד אמברי בספרו מ־1948 "The Fine Art of Mixing Drinks": "טום וג'ון הם רק האחים הראשיים במשפחה. לאורך השנים הצטרפו אליהם קרובי משפחה רבים" ואלו רק חלק מהם:

  • ג'ו קולינס: עם וודקה
  • חוסה קולינס או פפיטו קולינס: עם טקילה
  • פדרו קולינס: עם רום לבן
  • פייר קולינס: עם קוניאק/ברנדי
  • קפטן קולינס: עם ויסקי קנדי
  • קולונל קולינס: עם ויסקי בורבון
  • מייק קולינס או רונן קולינס: עם ויסקי אירי
  • דאץ' קולינס או ג'נבר קולינס (ידוע גם כפיל קולינס): עם ג'נבר/ג'נבר/הולנדס
  • ג'ק קולינס: עם קלבדוס
  • רום קולינס: עם רום מיושן

כמו בחיים, כל קרוב משפחה מביא עימו את הגוון הייחודי שלו. כפי שניתן לראות, חלק מהשמות מעידים על עצמם וחלק משאירים מקום להפתיע את מי שנשאר סקרן. סדנת קוקטיילים הינה מקום נפלא להתחיל להתנסות ולחקור את טום והמשפחה הטעימה, המאוזנת והמרעננת שלו.

הקארדשיאנס של הקוקטיילים, או במילים אחרות – למה משפחת קולינס כל כך פופולרית?

ישנן משפחות קוקטיילים שונות ומגוונות, חלקן פופולריות יותר וחלקן פחות. אין ספק שמשפחת קולינס היא אחת המשפחות הבולטות על הבר מזה שנים ארוכות. יש למשפה זו קסם רב שאם היינו צריכים לתמצת בכמה נקודות בולטות, אלו היו נקודות סוד הקסם:

  • אירוח: משפחת קולינס ידוע כמרעננת וקלילה ולכן מספקת מגוון רחב של אפשרויות נהדרות לאירוח, אירועים ובמיוחד אירועי אביב וקיץ.
  • פשטות: משפחת קולינס שומרת על בסיס פשוט שהוא די קל להכנה המותיר רושם בהגשתו ולגימתו.

    קוקטייל טום קולינס
    איך תשתו את הקוקטייל שלכם?
  • התאמה: בזכות המבנה הפשוט של המשפחה ושינוי בסוג האלכוהול ניתן להתאים את הוקקטיילים השונים לטעם האישי של כל לוגמת ולוגם.
  • איזון: מעבר לאיזון הטעמים שהמשפחה מציעה, משפחת קולינס היא משפחה שמאזנת בין קלאסיקה ושינוי. המבנה נשאר קלאסי בזמן שהשינוי מגיע בזכות תוספת תבלינים, סירופים בטעמים, או פירות טריים.

 

כוסות קוקטייל טום קולינס: כשההגשה היא חלק מהחוויה 

לכל משפחה יש את מי שמכיל אותה, גם למשפחת קולינס. אם סדנת קוקטיילים או בר קוקטיילים לאירועים מיוחדים מגישים קוקטיילים ממשפחת קולינס בכוסות ייעודיות, כלומר כוסות קולינס, בטח יש לזה סיבה טובה. כך או כך, הכוסות המשפחתיות האלו, כמו בחיים עצמם, עוברות מדור לדור ונראה שהיום הן כבר בלתי ניתנות להפרדה. כך, הפכו כוסות קולינס לחלק מהחוויה השלמה. אין ספק שכתבה על טום קולינס והמשפחה לא תהיה שלמה בלי כמה מילים על כוס קולינס.

מהי כוס קולינס?

כוס קולינס היא כוס גבוהה, גלילית וצרה. הנפח שלה לרוב נע בין 300 ל-400 מ"ל. כוס קולינס מאוד מזכירה במראה את כוס ההיי-בול המוכרת על הבר, אך לרוב מעט גבוהה וצרה יותר.

וכדי שלא תתבלבלו:

היי-בול כוס קולינס
מראה קצת נמוכה ורחבה יותר גבוהה וצרה יותר
נפח 270–350 מ"ל מעט גדול יותר: 300–400 מ"ל
שימוש מגוון קוקטיילים קוקטיילי קולינס

 

נקודה למחשבה: לא סתם ברים מקצועיים מעדיפים להגיש קוקטיילי קולינס בכוס קולינס. יש בכך כדי לשמור על נאמנות לקלאסיקה ולחוויה השלמה של הקוקטייל. וטיפ מאיתנו: כשאתם מגישים קולינס, השקיעו גם בציוד ההגשה. אפילו כוס קולינס פשוטה, עושה הבדל עצום.

למה משתמשים בכוס קולינס להגשת קוקטיילי קולינס?

לא הרבה משפחות קוקטיילים זוכות לכוס ייעודית. הסיבות לשימוש בכוס קולינס להגשת קוקטיילי קולינס הן שונות ומגוון ואלו רק חלק מהן:

  • בועות סודה: הכוס הגבוהה והצרה שומרת על הגזים בסודה לאורך זמן, מה שחשוב במיוחד בקוקטיילי קולינס המכילים סודה.
  • חוויית לגימה: הכוס מאפשרת איזון מדויק בין אלכוהול, חמיצות, מתיקות וסודה. הצריכה האיטית דרך הכוס הגבוהה יוצרת חוויה הדרגתית, מרעננת וקלילה.
  • טמפרטורה נכונה: נפחה של כוס קולינס מספק להכלת קוביות קרח בלי לדלל מיד את הקוקטייל. בזכות כך נשמרת הטמפרטורה האידאלית של הקוקטייל מבלי שטעמיו נפגעים.
  • אסתטיקה והגשה: קוקטיילים מסוג קולינס מוגשים עם פרוסת לימון, דובדבן או עשבי תיבול. כוס גבוהה מאפשרת הצגה מרשימה של המשקה והקישוטים.
סוכר לקוקטייל טום קולינס
להמתיק לכם את הקוקטייל?

עצירה להתרעננות עם מתכון לקוקטייל טום קולינס

 לפני שנצלול להיסטוריה ולדקויות של הקוקטייל, חשוב לנו לספק לכם טעם של עוד וזו הזדמנות מצוינת לעצור להתרענן עם מתכון קלאסי של טום קולינס. אם סדנת קוקטיילים תספק לכם מידע חוויתי לגבי קוקטיילים רבים, או בר קוקטיילים לאירועים יגיש לכם את הטעים הזה מבלי שתדעו בדיוק מה הוא, כדאי שתגיעו עם קצת רקע מהבית. כי מה רע לטעום קצת לפני?

מה צריך?

60 מ"ל ג'ין מסוג Hayman's Old Tom Gin 

25 מ"ל מיץ לימון סחוט טרי

15 מ"ל סירופ סוכר עשיר (ביחס של 1מים ל-2 סוכר)

50 מ"ל סודה מסוג Thomas Henry

איך עושים את זה?

הכניסו כוס קולינס למקפיא לצינון

הכינו קישוט העשוי מחיתוך שלל תפוז ודובדבן מרשינו משופדים

ערבבו את הג'ין, מיץ הלימון וסירופ הסוכר

סננו לכוס מלאה בקרח

הוסיפו סודה למילוי הכוס וערבבו מיד

חוויה מורכבת בפשטות מפתיעה

למרות הפשטות היחסית של הרכיבים, טום קולינס מספק חווית טעם רב־שכבתית:

  • חוש הריח: ניחוחות הדריים עזים של לימון טרי ותפוז מהקישוט, לצד עשבים ארומטיים קלים מהג'ין. אם משתמשים בג'ין אולד טום, מתקבל גם טון מתקתק ומעט ונילי.
  • חוש הטעם: הטעם בהתחלה הוא חמצמץ ומרענן, המתאזן מייד בפה עם מתיקון סירופ הסוכר. הסודה מוסיפה קלילות ומרקם אוורירי שמזמין לגימה נוספת.

 

מה הסיפור עם הג'ין ולמה דווקא אולד טום?

הג'ין של טום, ג'ין אולד טום הוא מתקתק יותר מאחיו, לונדון דריי ג'ין, ובכל זאת לא מתוק כמו ליקר. הוא מעניק עומק נעים שמחמיא מאוד ללימון ולסוכר, מבלי להשתלט עליהם. שימוש בג'ין זה מספק טום קולינס רך יותר, ולעיתים אף רמז לקרמל או ליקריץ. מי שמעדיף משהו חד ויבש יותר, יכול להכין טום קולינס עם ג'ין יבש, אבל יתכן וכדאי לשקול להפחית את כמות הסוכר, כדי לשמר את איזון הטעמים.

קוקטייל בכוס קולינס
להנות מכל מזיגה!

על הבילבול בין האחים

בספרו משנת 1948 "

", דיוויד א. אמברי מציין: "הקולינס המקוריים תמיד נעשו עם ג'ין אבל, באופן מוזר, אף פעם לא עם לונדון דריי ג'ין, אותו משקה אלכוהולי שכמעט תמיד נעשה בו שימוש". בהכנת קולינס כיום, בטום קולינס משתמשים בג'ין אולד טום ובג'ון קולינס עם ג'ין הולנד הוא ממשיך ומסביר אודות הבלבול בין טום לג'ון קולינס: 

אימוץ הלונדון דריי ג'ין כבסיס לקולינס הוליד שתי אסכולות: לפי האחת גם כשהקוקטייל הוכן על בסיס לונדון דריי ג'ין נקרא טום קולינס ולפי השנייה, השם טום קולינס הוא עבור קולינס על בסיס באולד טום ג'ין… זה מסביר את הבלבול שקיים בספרי מתכוני קוקטיילים של ימינו. בחלקם, מתכון הטום קורא לג'ין אולד טום ומתכון ג'ון לג'ין יבש; באחרים, מתכון הטום קורא לג'ין יבש ומתכון ג'ון לג'ין הולנד. למעשה, כמובן, ג'ין אולד טום הוא בסך הכל ג'ין לונדוני ממותק. כתוצאה מכך, ניתן להכין את טום קולינס שלנו עם ג'ין יבש של אולד טום או לונדון, אך אם משתמשים בג'ין יבש של אולד טום, ייתכן שיהיה צורך להפחית את כמות הסוכר בכחצי."

 

השם, המיתוס והמתיחה: מי זה בכלל טום קולינס ולמה יש על שמו קוקטייל ?

האגדות והסיפורים האמיתיים מאחורי שמות של קוקטיילים מרתקים אותנו בכל פעם מחדש. כמובן שעם משפחה עשירה ומגוון גרסאות ופרשנויות, מובן כי סיפור השם יהיה מעניין לא פחות.

סיפור המקור

יצירת הקולינס מיוחסת לג'ון קולינס, שעבד בבר המשקאות של מלון לימר בלונדון. הבר היה פופולרי בקרב ספורטאים במהלך המאה ה-19 ומפורסם בגלל הג'ין פונץ' שלו כבר בשנת 1814.  כך על פי זיכרונותיו משנות ה-60 של המאה ה-19 של קפטן גרונאו. גרונאו היה חלוץ תעופה גרמני, שנודע בעיקר בזכות טיסותיו למרחקים ארוכים. אם למישהו יצא לבקר בברים רבים ברחבי העולם בשנים אלו, הוא ללא ספק אחד מהם!

הגרסאות האלטרנטיביות

סיפור חלופי מייחס את יצירת המשקה למר קולינס, שהחל לעבוד בפונדק ניו יורקי בשם ווייטהאוס בשנת 1873 וייצר משקאות ג'ין. סיפור אחר מזהה טום קולינס אחר, שעבד כברמן בניו ג'רזי ובניו יורק סיטי. ישנן גם גרסאות המייחסות את יצירתו לסן פרנסיסקו ולאוסטרליה, ולא בלתי אפשרי שהמשקה התפתח בשני מקומות או יותר באופן עצמאי. 

הבדיחה על חשבון הבר

אחרים אומרים ש"טום קולינס" מקורו בניו יורק ולקח את שמו מהמתיחה הגדולה של טום קולינס, שכבשה את העיר בסערה בשנת 1874. המתיחה היתה לספר לחבר שמישהו בש

מתעון לקוקטייל טום קולינס
הסודות של המתכונים הכי שווים!

ם טום קולינס מדבר עליו רעות ושאפשר למצוא אותו עכשיו באיזה בר סמוך. 

למרות שיש מעט ראיות מוצקות, נראה שהקולינס היה עיבוד של הג'ין פונץ' הפופולרי, וג'ון קולינס יכול היה בהחלט ליצור אותו בלימרס. הקולינס המקורי היה כנראה מבוסס על ג'ינבר, אחר כך ג'ין טום ישן ולבסוף לונדון דריי ג'ין, כאשר האופנה שינתה את סגנון הג'ין הזמין בלונדון ובניו יורק.

גרסאות ומתכונים של קוקטייל טום קולינס

כמה גרסאות היסטוריות שמספקות הבנה רחבה יותר על הקוקטייל כפי שאנחנו מכירים אותו היום:

במדריך הברמנים שלו משנת 1882, הארי ג'ונסון כולל מתכונים לג'ון קולינס המבוסס על ג'ין הולנד וטום קולינס עם ג'ין טום ישן בגרסאות אלו:

ג'ון קולינס

1 כף סוכר

כמה טיפות מיץ לימון טרי 

כוס יין אחת מלאה בג'ין הולנד

4 או 5 גושי קרח קטנים

בקבוק סודה

ככה זה קורה: פותחים בקבוק סודה, שופכים אותו לתוך המרכיבים, מערבבים היטב, מסירים את הקרח ומגישים. יש לערבב בעדינות כדי לא לתת לקצף של בועות הסודה להתפשט בכוס.

קוקטייל טום קולינס

3/4 כפית סוכר

כמה טיפות מיץ לימון טרי 

3 או 4 חתיכות קרח שבור

כוס יין אחת של ג'ין אולד טום

בקבוק אחד של סודה

ככה זה קורה: מערבבים היטב עם כף, מוציאים את הקרח ומגישים. יש לערבב בעדינות כדי לא לתת לקצף של בועות הסודה להתפשט בכוס.

 

הספר "Fancy Drinks and How to Mix Them" של תומס סטיוארט משנת 1904 כולל ג'ין טום קולינס עם ג'ין אולד טום וג'ון קולינס עם "ג'ין" שככל הנראה לונדון דריי ג'ין:

קוקטייל טום קולינס

3/4 כפית סוכר

כמה טיפות מיץ ליים 

3 או 4 חתיכות קרח שבור

כוס יין אחת של ג'ין אולד טום

בקבוק סודה 

מערבבים היטב בעזרת כף, מסננים ומגישים. יש לשים לב שהקצף של הסודה לא יתפשט על הכוס; יש לשתות את המשקה מיד לאחר הערבוב.

ג'ין ג'ון קולינס

כף סוכר אחת

כמה טיפות מיץ לימון טרי 

ג'ין בכוס יין

5 או 6 חתיכות קרח קטנות

בקבוק סודה

מערבבים היטב, מוציאים את הקרח ומגישים

כוס קוקטייל טום קולינס
ללמוד להגיש כמו מקצוענים!

איך קוקטייל מהמאה ה-19 ממשיך לכבוש כובש את סצנת הברים של היום?
במילה אחת: בפשטות. קוקטייל טום קולינס אולי נולד במאה ה-19, אבל דווקא בשנים האחרונות ניתן לראות איך הוא חוזר ובגדול. ברים מודרניים וסדנאות קוקטיילים אוהבים להגיש אותו בזכות הפשטות האלגנטית והיכולת לשלב בין מרכיבים בסיסיים לטעם רענן שמתאים כמעט לכל אחד. בסדנאות, הוא גם דרך מצוינת ללמד טכניקות בסיסיות של איזון בין מתיקות לחמיצות, שילוב ג'ין קלאסי, ועבודה עם סודה. הזכרנו כל-כך הרבה מתכונים וגרסאות ואי אפשר בלי הגרסה העדכנית ביותר לטום קולינס:

מה צריך?

60 מ"ל ג'ין

30 מ"ל מיץ לימון

25 מ"ל מי סוכר

סודה

איך זה קורה? מוזגים את כל רכיבי הקוקטייל לכוס קולינס מלאה בקרח, מערבבים קלות עם כפית בר ומקשטים עם פלח לימון ודובדבן.

 

טעם מסקרן של קוקטייל טום קולינס

אם קראתם עד כאן, אנחנו בטוחים שהשארנו אתכם עם הטעם הנכון. הטעם הזה שמעורר סקרנות להתנסות בטום ושאר חברי המשפחה כדי להבחין בדקויות השונות שתיארנו בכתבה. אם בא לכם להבין וליהנות לעומק ממשקאות שתמצאו במקומות כמו בר קוקטיילים לאירועים וברים אחרים, או שהייתם רוצים לדייק גרסה משלכם ולהבין בדיוק איך עושים את זה בפועל, אנחנו בטוחים שעכשיו יש לכם מאיפה להתחיל.

רוצים להכין טום קולינס (או קרוב משפחה אחר) כמו מקצוענים? במסגרת סדנת קוקטיילים תלמדו לא רק איך להכין את הקוקטיילים הקלאסיים אלא גם איך לשחק עם מרכיבים, לשדרג טכניקה, ולדייק את הקוקטייל לפי הטעם שלכם וסגנון ההגשה שלכם

עוד מאמרים שיכולים לעניין.